https://www.247wood.nl/nl/how-to/mft-werkblad
Zoeken
Winkelmandje

  Festool MFT werktafel zelf maken

  Benodigdheden:

  Intro

  De meeste mensen kennen Festool wel vanwege zijn hoge kwaliteit gereedschap, zo is de innovatieve invalzaag van menig bouwplaats niet meer weg te denken. Minder bekend is de door Festool ontwikkelde multifunctionele werktafel genoemd MFT wat weer staat voor "Multifunction table". Deze tafel is niet alleen een opspanhulp maar ook gelijk een precisie gereedschap, omdat de opname gaten van 20 millimeter nauwkeurig bewerkt zijn en perfect haaks zijn ten opzichte van elkaar. Hierdoor kunnen een grote verscheidenheid aan bewerkingen zeer nauwkeurig uitgevoerd worden. Een prima oplossing dus van Festool, alleen kan voor sommige de prijs nogal een tegenvaller zijn zeker als je het MDF werkblad vaak moet vervangen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je wilt afwijken van de afmetingen die Festool aanbied, of dat je bijvoorbeeld ander materiaal wilt gebruiken. In dergelijke gevallen kan het interessant zijn om te kijken naar de 247wood MFT freesmal. Met deze freesmal kun je namelijk naar hartelust zelf het benodigde nauwkeurige gaten patroon aanbrengen!

  Stap 1

  In dit voorbeeld houden wij de MFT3 afmetingen aan. Zoals eerder gemeld is de MFT tafel een precisie gereedschap, omdat de 20 millimeter gaten nauwkeurig bewerkt zijn en een exacte relatie tot elkaar hebben. De gaten staan in een loodrecht raster met een 96 millimeter verdeling, zowel horizontaal als verticaal. Omdat de 247wood MFT freesmal zelf zeer nauwkeurig bewerkt is kunnen wij zijn precisie als het waren over nemen op ons nieuwe werkblad. We zullen echter alsnog zeer secuur te werk moeten gaan om een net resultaat te bereiken. In dit voorbeeld starten wij in de linker onderhoek van de MDF plaat met de afmetingen gelijk aan het originele MFT3 werkblad. Zorg dat de aanslag lippen netjes tegen de plaat aanliggen.

  Stap 2

  Om een net resultaat te behalen is het erg belangrijk dat de mal tijdens het bewerken niet verschuift. In ons voorbeeld wordt de mal met een lijmtang vast geklemd. Eventueel kunt u er ook voor kiezen om de freesmal met een aantal schroeven vast te zetten wat een uitstekende houdkracht garandeert.

  Stap 3

  Nu kunnen de eerste vier 20 millimeter bench dog gaten gefreesd worden. Probeer hierbij zo min mogelijk kracht op de freesmal uit te oefenen.

  Stap 4

  Na het frezen van de eerste vier gaten is het een goed moment om hiervan de passing te controleren. U kunt hiervoor een van de twee meegeleverde BenchDogs gebruiken. Al de 247wood Bench Dogs hebben een 19,9 millimeter steel, welke met een mooie overgangspassing heeft op de 20 millimeter gaten. Mocht de passing niet naar wens zijn dan is het zeer waarschijnlijk dat de kopieerring niet in lijn staat met de bovenfrees spindel. Om dit te verhelpen kunt u gebruik maken van deze uitleg.

  Stap 5

  De mal kan nu een rij verder naar boven verplaatst worden waarbij wij deze fixeren met de meegeleverde BenchDogs. Het is normaal dat de dogs enigszins strak in de freesmal zitten, dit om speling op het geheel tot een minimum te beperken.

  Stap 6

  Na het voltooien van een eerste verticale rij 20mm gaten kunt u de mal 90 graden draaien en het patroon vervolgen.